Suplimentele proteice

0

suplimente proteiceSuplimentele proteice, vândute sub formă de pudre cu arome diverse, au fost criticate multă vreme. Şi uneori pe bună dreptate. Gustul lor putea fi artificial, de-a dreptul chimic chiar, şi calităţile lor intrinseci, medicale şi nutriţionale, mai degrabă contestabile. Dar lucrurile s-au schimbat! Astăzi, suplimentele proteice sunt mai naturale decât multe dintre alimentele vândute în supermarket. Nu toate, desigur. Dar anumite mărci au făcut cu adevărat eforturi considerabile. Să ne înţelegem asupra acestui termen de „natural“: vrem să vorbim despre originea lor (niciun produs chimic sau de sinteză), despre calităţile lor, despre lipsa lor de pesticide, adică de caracterul lor biologic… Ceea ce nu pare „naturală“ este poate prezentarea lor, sub formă de pudră, cu toate că există din ce în ce mai multe produse gata de folosire şi de preparate gătite. Multe dintre produsele care-ţi sunt familiare, precum biscuiţii, sosurile gata preparate sau supele la plic conţin molecule chimice, coloranţi, urme de pesticide şi mai ales grăsimi rele pe care nu le regăsim într-un supliment proteic de calitate.

Bineînţeles, nimic nu e mai bun ca alimentele de bază pe care ni le oferă natura: legume cultivate în bune condiţii, creştere tradiţională etc. Dar într-un demers de slăbit, trebuie să priveşti suplimentele proteice de calitate ca pe un ajutor specific (punctual şi uneori regulat), totodată eficace şi fără riscuri pentru sănătate. Totul depinde de cum sunt utilizate.

Cum alegi un supliment proteic?

Dacă medicul tău este puţin iniţiat în utilizarea lor, a fost nevoit să studieze formulele şi compoziţiile diferitelor produse disponibile. Cere-i sfatul.

În practică, trierea suplimentelor proteice bune nu este un proces foarte complicat.

 • Cere o transparenţă totală asupra compoziţiei. Niciun ingredient nu trebuie să fie ascuns. Trebuie să ştii ce proteine, dar şi ce arome şi excipienţi au fost utilizaţi. Dacă ambalajul nu te informează cu exactitate asupra acestor puncte fundamentale, evită aceste produse.
 • Utilizează întotdeauna suplimente proteice asociind cel puţin trei surse diferite de proteine, ceea ce vrea să însemne că vei refuza suplimentele proteice care nu conţin decât proteine de lapte sau de soia, de exemplu. Ar fi extrem de prost echilibrate pentru sănătatea ta.
 • Un al treilea punct decurge din precedentul: cere ca fabricantul să garanteze un „indice chimic” al produselor sale superior lui 100. în spatele acestui termen ştiinţific se ascunde calitatea nutriţională a produsului. Dacă indicele chimic este inferior lui 100, aportul de aminoacizi va fi de slabă calitate. Aşadar, dacă produsul nu comportă nici o indicaţie referitoare la indicele chimic, evită-l!
 • În afară de îndulcitori, un supliment proteic de calitate nu trebuie să comporte nici un produs chimic. Fugi de toate produsele care utilizează deja arome de sinteze, coloranţi artificiali au alţi conservanţi chimici. Astăzi, tehnologia permite obţinerea aromelor şi coloranţilor în totalitate naturali. Cere asta de la fabricant şi dacă acesta nu este cazul, încearcă în altă parte.
 • În prelungirea punctului precedent, fabricantului unui supliment proteic trebuie să-ţi poată garanta că produsul lui nu conţine OGM , nici metale grele, nici pesticide. Chiar şi în acest caz, nu alege decât produse garantate de reguli de calitate independente. Cea mai strictă dintre ele este fără îndoială norma ISO 9001. Dacă produsul este garantat de această normă, poţi fi sigur de calitatea lui.
 • Şi iată cel mai important punct medical. în afară de calitatea intrinsecă a produsului şi de modul de fabricare, pentru ca un supliment proteic să fie eficace, trebuie să răspundă la două imperative:

–              Să aducă o cantitate suficientă de proteine. O „raţie“ de proteine corespunde cam la 18-20 g de aminoacizi. Un supliment proteic trebuie să aducă aşadar 18-20 g de proteine pe unitate, în caz contrar va trebui să iei mai multe. De altfel, cantitatea proteinelor este cea care condiţionează preţul. Dacă faci comparaţie între două mărci, calculează întotdeauna preţul per gram al proteinelor. Vei avea uneori surprize majore!

–              Să aibă întotdeauna un aport mai mare de proteine decât de glucide. Numeroase suplimente proteice sunt mult prea bogate în glucide. Compară întotdeauna raportul proteine/glucide pentru a verifica dacă acest produs te va hrăni fără să te îngraşe, fiind totodată eficace în privinţa saţietăţii. Dacă are prea mult zahăr, vei obţine efectul invers!

Ai acum toate cărţile în mână pentru a alege produse de calitate. Apoi va veni alegerea savorilor în funcţie de gusturile tale personale. Pentru asta, este preferabil să alegi game foarte variate, atât în număr de produse propuse, cât şi în varietate de texturi şi savori.

De ce să utilizezi suplimentele proteice?

Chiar dacă anumite produse au astăzi o calitate excelentă şi sunt cât mai naturale cu putinţă, nu este mai bine să alegi alimente pe deplin naturale, neprocesate industrial? Logica ne-ar face să răspundem „da“ fară ezitare, dar nu este aşa de simplu, căci:

 • Multe dintre proteine sunt prea bogate în grăsimi.

Majoritatea alimentelor protidice sunt „sărate“ şi nu e aşadar uşor să consumi din acestea de patru ori pe zi. Dimineaţa şi la ora 16:00 se pot prefera proteine cu gust „dulce“.

 • Numeroase persoane nu se dau în vânt după carne, şi le va fi greu aşadar să consume proteine în cantitate suficientă.
 • Prea multe alimente proteice animale (cărnuri în special) antrenează un fenomen numit acidoză, care nu este bun pen­tru sănătate şi favorizează, printre altele, osteoporoza. Nu este cazul unui supliment proteic de calitate.

Atenţie, vorbim aici despre o situaţie în care pacientul este supraponderal şi-i este greu să-şi controleze apetitul. Nu toată lumea are nevoie să consume proteine o dată la patru ore. Departe de noi ideea de a vrea să facem pe toată lumea să ia suplimente proteice. Dar dacă prezinţi un exces de greutate important şi cauţi soluţii ca să scapi de el, suplimentele proteice vor fi aliaţi formidabili care nu trebuie neglijaţi. Aduc, într-un mic volum foarte puţin caloric, şi sub o formă foarte agreabilă, o cantitate optimă de proteine cu foarte puţine zaharuri şi numai cu grăsimi bune.

În practică, consideră suplimentele proteice de calitate ca pe un aliment suplimentar în „arsenalul tău alimentar“, o notă în plus în gama ta de alimente care-ţi permit să compui simfonii de meniuri adaptate la demersul tău de control al greutăţii.

 Există riscuri pentru sănătate?

Chiar dacă suplimentul proteic este de foarte bună calitate şi chiar dacă este util ca să scazi în greutate, nu este periculos pentru sănătate? Absolut deloc! Avem toate studiile ştiinţifice care ne permit să afirmăm asta.

Un supliment proteic de calitate poate fi dat unui copil, unei femei însărcinate, unei persoane convalescente sau în boli grave. Şi toţi specialiştii le prescriu în aceste situaţii! Căci un bun supliment proteic nu este niciodată periculos de unul singur. Ceea ce poate deveni nefast pentru sănătate este modul de a le utiliza. Astfel, este important să:

 • nu mănânci exclusiv suplimente proteice, ci să le asociezi mereu cu legume, crudităţi şi alte alimente;
 • nu depăşeşti cantităţile fiziologice utile şi necesare pentru sănătatea ta.

Dacă respecţi aceste reguli, nu rişti absolut nimic.

S-a spus multă vreme că proteinele erau dăunătoare pentru rinichi. Acest lucru este fals dacă ai rinichi sănătoşi. Proteinele trebuie într-adevăr limitate în cazul persoanelor care au o insuficienţă renală gravă şi care vor trece la dializă în curând, lucru foarte rar, din fericire.

De altfel, majoritatea sportivilor profesionişti consumă cantităţi de proteine de două până la trei ori superioare celor pe care ţi le propunem. Or, n-ai auzit niciodată spunându-se că sportivii erau bolnavi de rinichi şi sfârşeau toţi în dializă!

Scopul nostru este tot să punem sănătatea înaintea siluetei: consumarea unei proteine o dată la patru ore nu comportă niciun risc pentru sănătatea ta şi poate schimba într-adevăr evoluţia greutăţii şi vieţii tale!

Distribuie

Adauga un comentariu


2 + = 3

Creare și Promovare SEO Expert